Algunes diferències culturals als autobusos [cat]

Carretera de Nepal. De Pokhara a Chitwan.

Després del primer mes de viatge ja ens hem trobat en algunes situacions de xoc cultural similars a les dels llibres de Ryzard Kapuściński. No és difícil trobar-les, les vas descobrint al llarg del viatge en conviure i relacionant-te amb les persones dels indrets on vagis.

Els autobusos del Nepal

La primera diferència cultural la vam trobar en travessar la frontera entre l’Índia i el Nepal. Allà vàrem agafar un autobús que en teoria sortia a les 14 hores i arribava a Katmandú a les 20 hores però, a la pràctica, va sortir quan es va omplir i va arribar a les 6 de la matinada. Tot i que al principi ens va sobtar, té el seu sentit, a diferència de nosaltres, esclaus del temps i dels horaris, ells veuen normal esperar que el bus estigui ple per aprofitar el viatge al màxim. No té sentit fer el viatge amb la meitat de persones si existeix l’opció de fer-lo ple. En aquest cas, el factor temps juga un paper secundari en la seva cultura.

Conductor autobus Nepal. Davant de tot a la cabina.

Una altra diferència important que ens va sorprendre, és el factor espai dins dels vehicles. Malgrat que l’autobús ja era ple no parava d’entrar-hi gent, pel que ens vàrem acostumar a veure gent asseguda al terra del passadís o tres persones assegudes on cabien dues. Suposo que en el seu cap no entra deixar “a l’estacada” a una persona que està esperant l’autobús a l’una de la matinada a un poble perdut del Nepal i queda en segon pla la comoditat de la resta de viatgers.

Com ja no teníem cap alternativa possible i era impossible dormir pel mal estat de les carreteres, vam fer cas a la dita “si no pots amb ells uneix-te a ells” i vàrem acabar a les tres de la matinada a la part del darrere de l’autobús ballant música electrònica índia a càrrec d’un tal Dj Vicky, el podeu escoltar i descarregar des d’aquí.

3 Replies to “Algunes diferències culturals als autobusos [cat]”

 1. Com vareu pogueu ballar si estaveu tan apretats? Tinc intriga per saber-ho.

  1. Hola Xesc, gràcies per seguir-nos tan activament. Vàrem poder ballar només amb els braços ja que estàvem com en una llauna de sardines. Al tornar, si vols, quedem uns quants i fem uns “bailoteos” dins el Twingo.

 2. Jajaja. Clar que si.
  Bailoteos al twingo !!!!
  Si torno per la india tindre en compte lo dels mitjons.
  Cuidevos macus.
  Un peto i una abrassada

Deixa un comentari